Terug naar overzicht

Schilderij

Adia

Van Anina Deetlefs
Prijs 8.200 Euro
Afmetingen 100cm x 140cm
Materiaal Oil and pen on canvas

Geïnteresseerd in dit werk?

KunstenaarAnina Deetlefs

Over dit werk

Adia betekent “Waardevol Geschenk” in het mooie Swahili. Dat is precies wat het vermogen om verstandig te handelen is….een geschenk. Wijsheid is het vermogen om kennis te gebruiken voor het juiste doel.

Volgens Joel Stockhill helpt wijsheid je om het juiste te zien en te doen op het juiste moment en met de juiste mensen. Het laat je ook zien hoe je rechtvaardig en eerlijk kunt handelen.

Sommige mensen gebruiken wijsheid en intelligentie in dezelfde context, maar de woorden hebben niet dezelfde betekenis. Psychologen beweren dat wijsheid een integratie inhoudt van kennis, ervaring en diep inzicht en het vermogen om te gaan met alle hoogte- en dieptepunten van het leven. Echte wijze mensen hebben een bewustzijn van hoe de dingen in de loop van de tijd zullen uitpakken en hebben een gevoel van evenwicht rond de gegeven zaak.

Wijze mensen zijn optimistisch en geloven dat de problemen van het leven kunnen worden opgelost, zodat zij kalm blijven wanneer zij voor moeilijke beslissingen staan. Intelligentie kan belangrijk zijn als het gaat om wijsheid, maar op zichzelf is het niet voldoende, er moet rekening worden gehouden met het grotere geheel. Je kunt zeer intelligent zijn en toch uiterst gevaarlijke, schadelijke beslissingen en handelingen uitvoeren.

De oude Grieken beschouwden wijsheid als een deugd en in de huidige maatschappij zouden velen nog steeds zeggen dat dit zo is. Als je wijsheid wordt bijgebracht, leer je begrijpen wat van waarde is in het leven.

Samen met optimisme en dat grotere geheel moet je ook bereid zijn toe te geven dat hoeveel levenservaring je ook hebt en wat je ook hebt meegemaakt, dat niet betekent dat je alles kunt begrijpen. Loop een mijl in andermans schoenen en je realiseert je al snel hoe weinig je weet en je vermogen om zowel empathie als sympathie te tonen neemt in overvloed toe.

Socrates omschreef dit het beste toen hij zei: “Ware wijsheid komt tot ieder van ons wanneer we beseffen hoe weinig we begrijpen van het leven, onszelf en de wereld om ons heen.

In dit werk wendt Adia haar blik lichtjes af alsof ze een situatie afweegt, peinzend….Ze is gevuld met witte orchideeën, getint in blauw en paars. Hier verwijs ik naar de populaire uitdrukking “de wijsheid van de witte orchidee”, omdat bepaalde orchideeën worden geassocieerd met begrip, bedachtzaamheid en wijsheid.

Hoewel wij gewone mensen zijn, kunnen ook wij ons bekwamen in verstandig handelen door kalm te blijven, onze opties af te wegen, positief te blijven en nederig te zijn over hoeveel we weten en hoeveel we nog moeten leren.

Dit werk is te bekijken bij

Maison Belge

Restaurant, Keerbergen