Terug naar overzicht

Schilderij

THE WARM SWEET VALLEY

Van Matthew Hindley
VERKOCHT
Afmetingen 135cm diameter
Materiaal Oil on canvas

Geïnteresseerd in dit werk?

KunstenaarMatthew Hindley

Over dit werk

Hindley stort zich in het worstelen met het onbekende, onbenoembare pad van de abstractie. Dit proces berust op de ruwe bouwstenen waaruit een schilderij klassiek is opgebouwd: lijn, kleur en vorm. Hij verkent elk van deze formele aspecten, terwijl hij verf aanmoedigt om verf te zijn, en een uitdijend scala aan toepassingen uitvindt en ontwikkelt. Energieke composities komen aan als een gevangen moment in de tijd en vertrekken steeds veranderend en oneindig.

Zonder de verplichting van een expliciet verhaal zoals in figuratieve composities, geeft deze conceptuele verschuiving van metaforisch naar ontologisch de vrijheid van interpretatie over aan het publiek. De specificiteit van figuren wordt opgegeven voor het potentieel van universaliteit. De opstellingen lijken ruim en meeslepend, waarbij de toeschouwer wordt betrokken terwijl hij zich nog steeds kan voorstellen dat hij vrij kan bewegen voorbij de randen van de werken.

Sommige schilderijen breken uit de conventionele omsluiting van het doek en ontsnappen naar de kaders. Hierdoor wordt hun visuele eindigheid verstoord. De uitbreiding van het schilderij naar de lijst zelf breidt het werk uit door er een sculpturale kwaliteit aan toe te voegen, waardoor de definitie tussen schilderij en object wordt gedestabiliseerd.

In zijn recentere werken, waarin de nadruk ligt op fysieke dimensionaliteit en licht en schaduw, onderzoekt hij met een bijna kinderlijke verwondering de mogelijkheden van verf. Hindley’s werken worden gepresenteerd als een uitbundige ervaring die de formele aspecten van abstracte schilderkunst viert en tegelijkertijd de rijkdom van Hindley’s adaptieve en transformatieve praktijk onthult.

Dit werk is te bekijken bij

Private Gallery

Galerij, Heist-op-den-Berg