Terug naar overzicht

Kunstenaar

Gavin Rain

Gavin Rain is een kunstenaar uit Kaapstad. Hij studeerde kunst en neuropsychologie aan de Universiteit van Kaapstad. Gavin is een pointillist. Hij startte met pointillisme rond de jaren 2003/2004. Gavin gaf deze neo-impressionistische schildertechniek een geheel eigen touch

Pointillisme met een boodschap 

Gavin Rain kan zelf niet direct pinpointen hoe hij bij zijn kenmerkende techniek kwam. Er gingen verschillende denkprocessen aan vooraf. Een eerste gedachtegang sprong voort uit het bekijken van een foto van het Marsoppervlak (genomen door de Mars Orbital Surveyor). Een deel van die foto was gebroken en bevatte slechts ruis. Gavin Rain zag dit niet als noise, dit is evengoed informatie. Ook die vertelt een verhaal. 

Gedachtegang twee start bij digitale fotografie. Het verbaast Gavin hoeveel informatie er verloren gaat in het najagen van een optimale digitale beleving en hoe weinig we om dat kwaliteitsverlies geven. Gavin wou een stijl die het digitale kwaliteitsverlies benadrukt door de zogenaamde dark-space ten volle te gebruiken. 

Zijn techniek 

Gavin Rain wou een verhaal brengen, een verhaal van perspectief brengen. Zijn boodschap is klaar en duidelijk: neem afstand van de zaken.  

Rains stijl bevat een uitgebreid stappenplan en is daardoor tijdrovend. Hij start met een afbeelding, bijvoorbeeld een ruwe schets of foto. Net zoals in een houtsnede zet hij gradiënten om in afwisselend lichte en donkere vlakken. Hoe groter de cirkels, hoe minder wit er van het canvas zichtbaar is en hoe donkerder het algemene beeld. 

Elk punt is als een mini-houtsnede met ongeveer vijf lagen. Vanop een afstand mengt je brein deze vijf kleuren samen en krijg je een mengkleur. Met één kleur per cirkel had Gavin een gelijkaardig resultaat bekomen. Echter is een deel van zijn boodschap het benadrukken van de schoonheid van een close-up. Dingen worden interessant als je ze van dichtbij gaat bekijken. Als we dan een stap terug nemen zien we de invloed van mensen en dingen in ons leven, de dingen die ons vormden. Daarom is elk punt verschillend in kleur en grootte. De combinatie van alle cirkels vormt de afbeelding.  

Website

https://gavinrain.com/

Kunstwerk op maat of portretschildering?

Contacteer ons

Kunstwerken van Gavin Rain

Schilderij

MARWIN

Van Gavin Rain

Schilderij

MID MORNING

Van Gavin Rain

Verkocht
Schilderij

INGRID

Van Gavin Rain