Terug naar overzicht

Schilderij

Thrive

Van Anina Deetlefs
Prijs 8.600 Euro
Afmetingen 138cm x 180cm
Materiaal Oil and pen on canvas

Geïnteresseerd in dit werk?

KunstenaarAnina Deetlefs

Over dit werk

Thrive verwijst naar de wonderplant, de Spekboom. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en komt voor in de Oostkaap. Het is een struikachtige plant met een dikke stengel en kleine, vlezige groene bladeren die in drieën samenklonteren, als een succulente versie van klaver. Het lijkt nogal bescheiden voor een plant met een groeiende reputatie om de planeet te redden.

Hij heeft bijna geen water nodig om te groeien. Hij overleeft niet alleen in de dorre omstandigheden van de Oost-Kaap, maar gedijt goed door het creëren van grote hoeveelheden kostbare zuurstof. Deze bescheiden boom wordt hectaren per keer herplant vanwege zijn vermogen om koolstof vast te leggen, natuurlijke ecosystemen te herstellen en armoede te verlichten.

Van herstelprogramma’s van de overheid tot educatieve projecten op schoolpleinen, de spekboom is een symbool geworden voor de vermindering van de koolstofuitstoot en de bewustwording van de klimaatverandering. Met deze plant als patroon binnen “Thrive”
wil ik het bewustzijn brengen van zowel onze huidige wereldwijde ecologische crises als de vergelijking die we moeten maken tussen onszelf en dit bescheiden stukje groen.

De mens onderscheidt zich van alle andere levensvormen door onze dubbele natuur, de neiging om zowel goed als slecht te doen. De mens heeft een unieke dubbele natuur. We zijn anders van aard dan dieren en daar zijn we trots op. Wij besturen dit schip dat Aarde heet.

Wij als menselijk ras moeten leren gebruik te maken van zijn sterke punten en nog belangrijker, leren zijn zwakheden te overwinnen. Als we niet beginnen deze tweezijdige munt in ons te begrijpen, kunnen we niet echt beginnen te leren hoe we welvaart kunnen creëren voor onszelf en het leven en land om ons heen.

We zouden onze wereld nog kunnen redden door onze pure vindingrijkheid en ons vermogen om mededogen te tonen, of we zouden haar nog kunnen vernietigen voor toekomstige generaties door onze egoïstische vervuiling.

Wij moeten de agenten van verandering zijn.
Vechten voor wat belangrijk is en dat onder de aandacht brengen.

In de wijze woorden van Jillian Micheals:
” Bloeiend. Dat is vechten… Overleven is nauwelijks rondkomen.”

Dit werk is te bekijken bij

Atelier M

Interieurinrichting, Nijlen